.
 

Son 10 Yorum

 
 

Ziyaretçi İstatikleri

Bugün : 28
Toplam : 617983
 
 
SİZDEN GELENLER den --- Kenan TUNÇ' tan  -  04.11.2010
.
.
 
 
                      MASKELİ BALO
             Kişilik: Kişiyi bütün öteki kişilerden ayıran, ruhsal ve biçimsel özelliklerin tümü. İnsana değer terazisinde en fazla ağırlığı verdiren kavram. Seni sen yapan. Kişilik kavramı ortaya atıldığı dönemde, toplumsal yapıdan ve doğadan bağımsız olarak ele alınmıştır. Bu yaklaşımdan dolayı kişiliği etkileyen faktörler uzun süre göz ardı edilmiştir.
            Soyut düşünen dönemin düşünürleri, pek bir ilerleme kaydedememiştir. İnsan soyut bir varlık değildir. Onu var eden en büyük sebep, toplumsal varlığıdır.
             Ortak yaşama geçmeleri, insanı diğer hayvanlardan ayırıp korkunç bir güç haline getirmiştir. İnsanı bu yapıdan bağımsız ele alıp, kişilik kavramını irdelemek, balığı sudan çıkarıp doğal yaşamını gözlemlemeye benzer. İnsanın kişiliğini, toplumsal bağları, ekonomik ve siyasal ilişkileri, yaşadığı ortam vs. belirler. Buğdayın aynı değirmende üretilip, farklı ambarlara konulduğundan beri yani; ben ve sahiplik kavramının ortaya çıkmasından itibaren; ideolojiler, sistemler kişiliği etkilemeye başlamıştır.
            Özellikle sınıflı toplumlarda bunu açıkça görmek mümkündür. Bireyin ait olduğu sınıf ve sınıfın özellikleri onun kişiliğinde büyük yer kaplar.     İdeolojiler sistemi, sistem sınıfları, sınıflarda kişiliği etkiler denilebilir. Kişiliği sadece sınıf ve özellikleri belirler demek yanlıştır. Çünkü kişiliği belirleyen yüzlerce sebep ve bunların binlerce uzantıları vardır.
Kişiliğin tam olarak gelişebilmesi için her yönüyle özgür ve doğal bir ortamda yaşaması gerekir insanın. 
               Günümüzde böyle bir ortam yaratmak imkansızdır. Bu nedenle şu an dünyada yaşayan insanların hiçbirinin kişiliği tam olarak gelişmemiştir. Hepsinin bir eksik ve sakat yönü vardır. Aslında sağlam tarafı çok azdır demek daha doğru olur.
            Köleci toplumun feodalizme, feodalizmin kapitalizme dönüşmesinden sonra, toplumsal yapı ve ilişkiler değişip daha daha karmaşık bir hal almıştır. Bundan dolayı kişilik kavramını etkileyen faktörlerde karmaşık bir hal almıştır.
           Günümüzde kişiliği etkileyen o kadar çok faktör vardır ki bunları saymak oldukça zordur. Zamanla kişilik kavramı büyüdü ve bir çok ek aldı. Artık sadece kişilikten bahsedilmiyor. Sinemada kişilik, tiyatroda kişilik, edebiyatta kişilik gibi kavramlar ve bunların uzantıları olan kültürler ortaya çıkmıştır. Bu yayılma birbiriyle zıt ve çelişkili bir yaşam ağı oluşturup kişiliğe büyük darbeler vurmaktadır.
            Bukalemuna benzeyen maskelerimiz var şimdi. Çıkarıp atamıyoruz onları üzerimizden, çünkü korkuyoruz. Kişiliğimiz o kadar berbatki...   .
           Maskelerimizi seviyoruz, onlar bizim her şeyimiz yani şimdilerde bizi biz eden, yani kişiliğin, yani masken. Sadece maske. Bütün ilişkilerimizde, okulda, evde, sokakta, yatakta, tuvalette, aklımıza gelebilecek her yerde maskelerimizi kullanıyoruz.  Korkağız... Maskelerini çıkaranlardan da korkuyoruz, eleştiriyoruz, kötülüyoruz. Kendi kişiliğimizden korkuyoruz. Ama birileri o çok sevdiğimiz maskenin altındakini görüyor, yani seni, gerçek seni görüyor. Ve sadece acıyor sana. Maskenin en etkili silahı dil... Önce dilini kes, sonra otur olduğun yere. Kaybolduğunu anladığında olduğun yere otur. diyor bir ulusun bir atasözü.
             Evet sen kayboldun, maskenle maskeli bir baloda. Otur şimdi, otur ve düşün, sorgula. Otur kendini bekle. Oturmaktan sıkılmazsan, mutlaka bulacaktır seni. Seni bulduğunda kendin, durma atıl çıplak halinle hayata, Hayat pratiktir.
            Sen bu yazıyı okuyan insan; dilini kesecek kadar cesur musun? Sanmıyorum......
                 Kenan TUNÇ/ OCAK 2003
 
Okunma Sayısı : 1459 | Yorum Yaz

|

Tavsiye Et

|

Facebook'ta Paylaş
 
.
ck (cuma)  -  05.11.2010    20:25:51
.
öğretmenim
Öğretmenin, kutlarım. Doğru dersinde Dil kimde kaldıkı kesile. Herkes, d...ü ile konuşuyor artık.
.
.
HIDIR ÇAM  -  05.11.2010    01:18:02
.
ÇOK GÜZEL
Hocam; ilk kutlama benden olsun... çok güzel bir yazı, yorum ve felsefe... aynı konuya değinen benim de bir yazım vardı ama nereye ne zaman yazmıştım???? mutsuzluğumuzun ana nedenlerinden biri de bu "maskeli yaşamımız" devamını da bekliyoruz..
.